Detta måste du känna till om elektronikkylning

Antag att vi har ett värmealstrande chip i en komponentkapsel. Kapseln är fastlödd på ett kretskort, som sitter fast i en inneslutning som befinner sig i en godtycklig omgivning. Innan start befinner sig hela systemet i ambient temperatur. Vad händer med temperaturen i systemets komponenter när chipet strömsätts?

Chipets temperatur stiger till dess att dess att des interna termiska resistans övervunnits och värme börjar föras över till kapseln.

Kapselns temperatur börjar då att öka, men då detta minskar temperaturskillnaden mot chipet, måste chipets temperatur öka ännu mer för att den genererade värmen skall fortsätta överföras.

När kapselns termiska resistans övervunnits börjar värme överföras till kortet, och kortets temperatur börjar stiga. Då detta minskar temperaturskillnaden mot kapseln, måste kapselns, och därmed chipets, temperatur öka ännu mer för att den genererade värmen skall fortsätta överföras.

När kortets termiska resistans övervunnits börjar värme överföras till inneslutningen, och inneslutningens temperatur börjar stiga. Då detta minskar temperaturskillnaden mot kortet, måste kortets, och därmed kapselns, och därmed chipets, temperatur öka ännu mer för att den genererade värmen skall fortsätta överföras.

Till slut har inneslutningen blivit tillräcklig varm för att övervinna den termiska resistansen mot den ambienta omgivningen och kunna göra av med värme i samma takt som den genereras i chipet. Vid denna punkt uppnår systemet ett nytt steady state.

 

Expertisen inom elektronikkylning träffas på Cool Sweden Workshops 2025

Den 29 april samlas expertisen inom Thermal Management på Stockholmsmässan för en dag med workshops och föreläsningar inom det heta ämnet elektronikkylning. Som deltagare får du kunskap om den senaste tekniken inom Thermal Management och elektronikkylning. Du får möjlighet att diskutera med presentatörer, utställare, demopartners och övriga deltagare. Du träffar rätt människor, i rätt sammanhang.

Välkommen till Cool Sweden Workshops 2025!